Samsung očekuje znatan pad dobiti

Samsung očekuje znatan pad dobiti
25 siječnja 00:35 2019

Nakon što je Apple objavio svoja predviđanja rezultata za posljednji kvartal 2018. godine, objavio je i Samsung Electronics koji prema svemu sudeći nema pozitivne rezultate. Naime, u Samsungu prognoziraju dobit u ovom kvartalu od svega 9,67 milijardi dolara, a to je čak 29% manje nego u zadnja tri mjeseca prošle godine. U odnosu na prethodni kvartal pad je još veći, jer je tada naime Samsungova dobit iznosila rekordnih 15,6 milijardi dolara, što rezultira s 38.5%. Ukupni prihodi samsunga u 4. kvartalu su iznosili nešto više od 50 milijardi dolara (52,7), što u konačnici predstavlja pad od 10,6%.

Zbog čega se je pad prihoda i dobiti dogodio još nema službenih objašnjenja, no kako analitičari kažu vjerojatno se radi o smanjenoj potražnji za čipovima, a za pad poslovanja prodaje smartphonea zasigurno je zaslužna kineska konkurencija koja nudi puno bolji omjer cijene i dobiti kod smartphonea.

Prema istraživanjima Strategy Analyticsa i Gartnera pad Samsungove prodaje izravno je povezan s rastom Huaweijeve, a ne treba zanemariti ni rast prodaje drugih marki smartphonea popu Oppo, OnePlus, Vivo ili Xiaomija koji već godinama imaju kontinuirani rast prodaje smartphoneova.

Zasigurno je u prethodnoj godini Huawei s modelom P20 Pro i 3 stražnje kamere podigao ljestvicu i Samsung će za ovu godinu morati planirati kako da pobijedi konkurenciju poput Huaweija ili Xiaomija koji nude smartphone top specifikacija po znatno boljoj cijeni od Samsunga.

  Oznake teksta:
  Kategorije:
napišite komentar

0 Komentara

Još nema komentara!

Vi možete prvi započeti razgovor

Dodaj komentar