Imaju li pametni satovi budućnost?

Imaju li pametni satovi budućnost?
20 kolovoza 14:02 2019

Od kada su se pametni satovi pojavili na tržištu, podijeljena su mišljenja oko njihove funkcionalnosti i potrebe korisnicima. Pametni satovi još uvijek su na tržištu, no opravdavaju li svoju cijenu, da li su vam uistinu potrebni i kako ide njihova prodaja? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja saznajte u nastavku teksta…

Što su pametni satovi?

Pametni sat ili engleski “smart watch” je ručni sat koji ima mogućnosti kao i vaš mobitel. On izgleda kao sat, no ima ekran i preko njega je moguće gledanje videa, mjerenje koraka, otkucaja srca i slično. Osim toga, neke varijacije pametnih satova imaju i mogućnost stavljanja SIM kartice i upućivanja SMS poruka ili poziva direktno preko sata. Kompas, kamera, čitanje poruka, sve su to funkcije koje kvalitetan pametan sat ima, no pitanje je jesu li vam one potrebne?

Naš stav o pametnim satovima

Budući da nema nikakve razlike između pametnog sata i mobitela, smatramo da je on luksuz i da nije potreban. Sat je u zadnje vrijeme postao statusni simbol, jer njegova funkcionalnost više nije potrebna. Zbog toga, pametni satovi nastoje zamijeniti obične i dovesti neke nove funkcije na vaše ruke, no sve je to nepotrebno. Dapače, pametne narukvice su znatno manje, a nude gotovo jednake funkcije, no bez ekrana.

Kako ide prodaja pametnih satova?

Kontra od naših razmišljanja pokazuju ljudi diljem svijeta koji se ipak odlučuju na kupnju pametnih satova. Najpoznatiji satovi su naravno od Applea, Samsunga i Huaweija, no i Garmin, te neki kineski proizvođači nalaze se na samom vrhu.

Za drugi kvartal 2019. godine brojke su za proizvođače pozitivne i vidi se porast od 43,6% u broju isporučenih satova u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Apple je isporučio 5,7 milijuna satova, a Samsung je na drugom mjestu s 2 milijuna. Za razliku od Applea i Samsunga koji su doživjeli porast u odnosu na prošlu godinu, Fitbit je osjetio blagi pad u prodaji.

Apple je definitivno na prvom mjestu i drži preko 45 % udjela na tržištu, a iza njega su Samsung i Fitbit. Pod ostale proizvođače spadaju i Huawei i Xiaomi, te mnogi drugi proizvođači koji nude veoma zanimljive satove.

Cijelo izvješće možete pročitati na linku: https://news.strategyanalytics.com/press-release/devices/strategy-analytics-global-smartwatch-shipments-jump-12-million-units-q2-2019

napišite komentar

0 Komentara

Još nema komentara!

Vi možete prvi započeti razgovor

Dodaj komentar